Sivut

torstai 20. kesäkuuta 2013

Sähköstä ja sen hinnasta

Blogi alkaa taas heräilemään. Projekteja tulee ja menee, osa on telakalla ja osa vielä suunnitteluasteella.

Haluankin nyt kuitenkin vähän puhua sähköstä. Tämä meidän mökki on siis sähkölämmitteinen, päivä- ja yösähkö. Onneksi löytyy "varaava" takka alakerrasta sekä keittiöstä puuhella ja yläkerran toisesta makuuhuoneesta myös tulisija. Joulukuussa asennutimme kaksi ilmalämpöpumppua, ala- ja yläkertaan omat. Koska kokemusta meillä on tässä mökissä asumisesta vajaa vuosi, niin ilmalämpöpumppujen todellista hyötyä on vaikea nähdä kulutuksessa. Myöskään meillä ei juurikaan ole vertailua edellisiltä asukkailta, kuinka paljon heillä on kulutus ollut. Myös tottumukset on tottakai erilaisia.

Meillä isoimmat sähkösyöpöt ovat lämminvesivaraaja ja sähkökiuas. Muut sähkölaitteet tulevat perässä. Pesukoneet jyllää joka viikko pari kertaa, viihde-elektroniikkaa on päällä, sähköhella vie myös jonkin verran. Puuhellaa käytin lämmityskautena todella paljon, koska onhan se näppärää, kun saa lämpöä ja ruokaa samalla vaivalla. :) Kesällä sitä ei viitsi käyttää.

Ensimmäistä kertaa elämässä meidän piti tehdä oma sähkösopimus. Energia-alalta valmistuneena ja nykyään sähkömarkkinoiden kanssa työskennelleenä halusimme kokeilla markkinahintaan sidottua sopimusta. Olemme Elenian verkkoalueella ja meille on vaihdettu tuntimittarit. Tällä yhdistelmällä saa sopimuksen, jossa sähkön hinta muuttuu joka tunti eli menee juurikin markkinahinnan mukaan. Sähköyhtiöitä, jotka tällaisia sopimuksia tekee, ei ole montaa. Päädyimme Helsingin energiaan. Tällä hetkellä sopimus on spothinta + 0,17snt/kWh (+ alv 24%) sekä 3,30e/kk. Eli jos tunnin spothinta Nord Poolissa on vaikka 4 snt/kWh, niin meille todellinen hinta on 4 snt/kWh + 0,17 snt/kWh + 0,96 snt/kWh (alv 24%) = 5,13 snt/kWh. Sähkön tunnittaiset hinnat ilmestyvät seuraavalla spot-vuorokaudelle (klo 01 - klo 01, koska Nord Poolissa eletään Norjan aikaa) edellisenä päivänä noin klo 14 ja näkyvät Nord Poolin nettisivuilla.

Hinta siis vaihtuu joka tunti, joten se tosiasia tekee jännittäväksi tämän homman. Pitkään jo sähköhintaa seuranneena trendit pysyvät aikalailla samoina. Talvella kalliimpaa kuin kesällä, viikon sisällä arki kalliimpaa kuin viikonloppu, päivällä kalliimpaa kuin yöllä. Yleensä maanantaiaamuna on piikit, samoin kuin perjantai-iltapäivänä. Tätä kaavaa ne yleensä menevät. Eli tämä on oikeastaan yhdistelmä päivä- ja yösähköstä sekä talvi- ja kesäsähköstä. Sähkölämmittäjänä se tietysti on vähän kenkkua, että talvella hinnat ovat kalliimmat, koska kulutuskin on isompaa lämmityksen takia. Toisaalta tämän takia on otettu tasottamaan ilmalämpöpumput. Ja tämä ongelma tottakai olisi myös toistaiseksi voimassa olevissa sopimuksissa, joiden hinnat saattavat vuoden aikana myös vaihtua, juuri tuon talvi-kesä -hintavaihtelun takia. Kesällä sitten sähkö onkin ihan "ilmaista".

Meidän kulutus nyt on mitä on. 2 nuorta aikuista erilaisine sähkölaitteineen ja mies, joka haluaa lähes joka ilta saunaan. Olemme harkinneet jo aina valmiin kiukaan hankkimista, kunhan tuo vanha sanoo itsensä irti. :D Onneksi kesällä tulee enemmän lämmitettyä puista rantasaunaa. Mutta siis kulutusta on vaikea verrata, kun olemme asuneet niin vähän aikaa tässä, mutta se vaihtelee. Talvella päästiin kuukausikulutuksessa hienosti yli 3000kWh, mutta kesällähän tämä puolittuu tai vähenee jopa kolmasosaan.

Mutta siis. Kannattaako tuo markkinasähkö vai ei? Laskuissamme on laskettu meidän keskimääräinen sähkönhinta kyseiselle kuukaudelle. Tämä tietysti lasketaan sen mukaan, mitä jokaisena tuntina on kulutus ollut ja mikä on kyseisen tunnin hinta (+0,17snt/kWh + verot). Eli jos kulutusta on enemmän halvoilla tunneilla, niin keskihintakin tietysti laskee.

Tässä nyt hieman tilastoa siitä asti, kun olemme vakituisesti tässä mökissä asuneet meidän keskimääräisestä sähköhinnasta kuukaudessa.

2012
Elokuu 4,65 snt/kWh
Syyskuu 4,99 snt/kWh
Lokakuu 4,74 snt/kWh
Marraskuu 4,52 snt/kWh
Joulukuu 5,77 snt/kWh

2013
Tammikuu 5,27 snt/kWh
Helmikuu 5,02 snt/kWh
Maaliskuu 5,72 snt/kWh
Huhtikuu 5,68 snt/kWh
Toukokuu 4,76 snt/kWh
Kesäkuu 4,91 snt/kWh (lisätty 16.7.2013)

Energiamarkkinaviraston sivuilta näkee tilastoja sähkönhinnoista erilaisilla sopimuksilla. Jos verrataan esimerkiksi toistaiseksi voimassa oleviin tai vuoden kiinteisiin sopimuksiin tästä kyseiseltä ajanjaksolta, niin halvimmat tarjoukset niissä ovat olleet kesäkuusta 2012 kesäkuuhun 2013 (Otin tähän hakuehdoiksi 20 000 kWh vuosikulutuksen, alueena Länsi-Suomen, nimellishinnat verollisina.):

Toistaiseksi voimassa olevat 6,1 - 6,7 snt/kWh
Vuoden määräaikaiset kiinteällä hinnalla 5,9 - 6,3 snt/kWh

Summa summarum. Markkinasähkö kannattaa. Vaivaa se vaatii hieman enemmän, jos haluaa napata halvimpia tunteja tai vältellä kalliita piikkitunteja. Nykyään on myös olemassa automaatiojärjestelmiä, jotka optimoivat sähkökulutusta markkinasähkön hinnan mukaan, mutta taidamme vielä pärjätä ihan tällä manuaalisella järjestelmällä. Töissä olessa olin päivittäin kartalla, millaista hintaa on, mutta nyt lomaillessa (kesä- ja äitiyslomat) muistan ehkä kerran pari viikossa käydä katsomassa hinnat.

Todellisuudessahan sitten suurin osa rahasta menee siirtoyhtiölle, jonne meillä on päivä-yö -siirtosopimus. Talvella siirtomaksut olivat alle puolet koko yhteishinnasta ja kesällä taas reilusti yli puolet, koska kiinteät kuukausimaksut ovat niin isoja, kun taas sähkön hinta ja kulutus on matala.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti